Прогнозират повишаване на лихвите по кредити
Прогнозират повишаване на лихвите по кредити / netinfo

Известно увеличаване на лихвените проценти по кредитите прогнозира финансовият министърът Пламен Орешарски, който присъства на откриването на дискусия за инвестициите у нас. По думите му инфлацията тази година ще бъде под 10 процента, а икономическият растеж няма да забави своите темпове. Орешарски подчерта, че не очаква драматични сътресения у нас, заради световната финансова криза в САЩ.

Финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че очаква скок на лихвените проценти по кредитите, но успокои, че той няма да бъде рязък и драматичен.

„Ние не сме изолирани. Цената на ресурса е една и има – с известни лагове – процес на изравняване на цените. Не може ресурсите в Европа да поскъпват, а тук да стоят на същото равнище”, обясни министър Орешарски.

По отношение на световната финансова криза Пламен Орешарски заяви, че тя няма да засегне толкова пряко страната ни. Внимателно обаче ще бъдат наблюдавани процесите, протичащи на европейските пазари, уточни още министърът.

„Още миналата година, когато подготвяхме настоящия бюджет, коментирахме потенциалните рискове, свързани със състоянието на външните финансови пазари. Поради това тази година и излишъкът е доста по-голям като законово изискване спрямо минали години”, каза финансовият министър и допълни: „Поради това за първа година имаме и резерв за фискална устойчивост – нещо, което досега не го бяхме практикували още от началото на прехода”.