Прогнозират излизане от кризата в края на 2010-а или догодина
Прогнозират излизане от кризата в края на 2010-а или догодина / снимка: Sofia Photo Agency
Прогнозират излизане от кризата в края на 2010-а или догодина
31660
Прогнозират излизане от кризата в края на 2010-а или догодина
  • Прогнозират излизане от кризата в края на 2010-а или догодина

България ще излезе от кризата чак в края на годината или в началото на следващата, прогнозираха от Центъра за икономическо развитие. Според експертите икономиката на страната ни се е свила с един процент през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. От Центъра разкритикуваха макрорамката на бюджета, според която брутният вътрешен продукт на България ще отбележи ръст с 3,6 на сто през следващата година. Икономистите са категорични, че това е твърде оптимистична прогноза, която крие рискове за бюджета през 2011-а година.

През второто тримесечие на годината се наблюдава ръст в преработващата промишленост, забавя се и спадът в сферите на услугите, търговията и строителството. Въпреки това вътрешното потребление остава свито заради задържането на заплати и пенсии и заради все още високата безработица. Липсата на достатъчно сектори, които да произвеждат за износ, както и сривът на чуждестранни инвестиции в страната обаче са основните причини експертите от Центъра за икономическо развитие да преразгледат прогнозите си за българската икономика към понижение, обясни председателят на центъра Георги Прохаски.

„За съжаление възстановяването на българската икономика се забавя. Макар да проявява някои отделни параметри на подобряване, ще излезе от кризата и ще премине към нов икономически растеж най-рано през четвъртото тримесечие на тази година, по-вероятно през първото тримесечие на 2011 година. Вероятността за растеж през следващата година повече от 1,5-2 процента е много слаба. Това беше и причината ние да излезем с критика към рамката на бюджета (за догодина - бел. ред.), където се предвижда растеж от 3,6 процента. За нас това е един свръхоптимистичен показател на приходите и той поставя под риск стабилността на бюджета за 2011 година", коментира той.

Според Прохаски повишение на осигурителните вноски не трябва да има преди началото на 2012-а, когато страната ни окончателно ще е излязла от кризата. Той призова правителството да не губи стратегическата си цел за влизане в еврозоната, тъй като това е единственият инструмент за трайна подкрепа за бизнеса.