Проблеми при монтажа отлагат доставки на Boeing 787 Dreamliner
Проблеми при монтажа отлагат доставки на Boeing 787 Dreamliner / netinfo

Американският самолетостроител Boeing Co. („Боинг”) обяви снощи, че е принуден да отложи доставките на първите самолети от ново поколение Boeing 787 Dreamliner („Боинг 787 Дриймлайнър”) с шест месеца заради възникнали затруднения при монтажа на машините, предадоха световните агенции.

Някои анализатори изказа и по-рано съмнения, че Boeing ще успее да изпълни графика с доставките и сега отбелязват, че Boeing върви по стъпките на европейския си конкурент Airbus („Еърбъс”), който също имаше проблеми с производството на суперсамолета A380.

Представител на Boeing обяви, че клиентите на компанията ще получат поръчаните от тях самолети в края на ноември - началото на декември 2008 г. или с шест месеца по-късно от първоначално предвиденото, а първият полет на новия Dreamliner ще бъде в края на първото тримесечие на идната година. Boeing за втори път отлага първия полет на новия си самолет, отбелязват агенциите.

Американската компания посочи, че закъснението на доставките няма да се отрази силно на печалбата й и не преразгледа прогнозите си за печалбите за тази и идната година.

Анализаторите обаче не са толкова оптимистично настроени и допускат, че ако Boeing не успее да компенсира загубите от закъснението с увеличаване на производството на другите си самолети, то печалбата му ще пострада. Новината за закъснението на доставките доведе снощи до спад на акциите на Boeing с 3 процента.