Приватизацията на ЕРП-тата у нас била за пример
Приватизацията на ЕРП-тата у нас била за пример / netinfo
Приватизацията на ЕРП-тата у нас била за пример
71633
Приватизацията на ЕРП-тата у нас била за пример
  • Приватизацията на ЕРП-тата у нас била за пример

Приватизацията на електроразпределителните дружества е сочена за пример - и като цена, и като процедура. Това заяви в интервю за Дарик Славчо Нейков, който бе главен секретар на енергийното министерство в правителството „Сакскобургготски”. По думите на Нейков, когато приватизацията е извършена, страната ни не е била член на Европейския съюз, а и директивата за възобновяемата енергия не е съществувала. Именно заради това проблемът за присъединяването на възобновяеми централи към мрежата и възникналите в момента проблеми изобщо не е дискутиран като вариант.

Нейков бе категоричен, че страната ни трябва да вземе ясно решение и за проекта „Белене”, който бе рестартиран и при правителството на НДСВ. Според експерта, тогава проектът е струвал 4 млрд. евро и е трябвало да бъде завършен до 2011 г. Сега, три години след като вече е трябвало да имаме втора атомна електроцентрала, цената й е скочила до над 10 млрд. евро, не може да печелим от нея, а и трябва да водим арбитражно дело.

Лошата регулация и липсата на анализ са в основата на настоящия казус с липсващите 350 млн. лева, които според НЕК трябва да му бъдат платени от трите електроразпределителни дружества

„Бяха предвидени около 300 мегавата мощности, които са на тази база, а в момента те са около 1300. всичко това е свързано с натрупване на разходи. Конкретната ситуация, на която сега сме свидетели, се дължи на факта, че ДКЕВР, не визирам конкретен състав, а институцията, явно не си е свършила работата при приемането и защитаването на съответните методики на база на които трябва да се компенсират тези разходи”, обясни той.

Нейков не коментира подробности от приватизационните договори и евентуални последици за страната ни от развалянето им или отнемането на лицензите за снабдяване. „Чисто институционално въпросът за приватизацията не беше сведен до някакво самостоятелно взето решение от един или друг орган, а трябва да се разглежда в контекста на цялостната държавна политика”, посочи той.

„На второ място приватизиращите компании не са някакви случайно намерени на пътя офшорки. Става дума, фактически приватизацията в България в това отношение беше давана за пример в два аспекта - първо, във финансов резултат и, второ, като процес, който мина без каквото и да е скандали”, допълни Нейков.

Славчо Нейков коментира и проекта „Белене”. „Бях с премиера Симеон Сакскобургготски в Белене, когато обяви възстановяване на работата по проекта. Към онази дата обявената цена беше под 4 млрд. евро и се планираше той да работи към 2011 г. Сега сме 2014 г., цената, за която се говори е над 10 млрд. евро, имаме арбитражно дело, а отгоре на това в последните години отношението към него варира от „гьол” до „ура, ще строим”.

Нейков допълни, че цялата енергийна стратегия трябва да бъде направена на базата на икономически анализ. На Русия не трябва да гледаме като враг, а като на партньор, категоричен е експертът.