Приключи поредна негативна сесия на БФБ-София
Приключи поредна негативна сесия на БФБ-София / netinfo

Както DarikFinance.bg прогнозира, спадът, обхванал Българска фондова борса, продължи и днес. Въпреки че нямаше понижения като през миналата седмица, индексите отново завършиха на червено.

„Когато приключва едно низходящо движение, има рязко покачване нагоре, както беше в петък, след което пазарът връща малко назад. Предполагам, ако няма катаклизми, би трябвало оттук нататък постепенно да поемем нагоре”, смята Кирил Иванов, финансов анализатор.

Според него няма как пазарът да тръгне изведнъж нагоре. Известно време ще сме свидетели на движения и в двете посоки, докато се укротят „мечките” и хората се успокоят. Много ясен сигнал за обръщане на тренда според него е, че в петък, когато трендът беше нагоре, беше с далеч по-големи обеми и темпове, отколкото днес, когато пада.

SOFIX приключи търговската сесия надолу с 2.06% до 1 373.81 пункта, а спадът при BG-40 бе с 3.57% до 408.42 пункта. BGREIT не успя да се задържи на положителна територия и записа понижение с 0.92% до 98.49 пункта, а с 2.23% до 889.32 пункта падна BGTR30.

Тласък в положителна посока може би ще дадат и отчетите, въпреки, че до този момент не са излезли много. По-същественият е на Монбат АД, но да не забравяме, че това са предварителни данни. Другият интересен отчет е на Българо-американската кредитна банка. Той обаче излезе точно когато на борсата бяха най-големите „мечки” и въпреки че беше доста добър, по онова време не успя да се отрази на пазара.

Днес книжата на финансовата институция обаче приключиха с повишение от 0.29% до 62.44 лв. Добрите резултати, които очаква Монбат АД, допринесоха за покачването на акциите с 2.20% до 25.15 лв.

Най-много поскъпнаха книжата на Неохим АД. При изтъргувани едва 17 лота средната цена прибави 4.63% до 62.82 лв.

Сред печелившите се наредиха и книжата на двете нови компании на БФБ-София – ЦБА Асет Мениджмънт АД и Енемона АД. При прехвърлени само 5 акции по позицията на първото дружество книжата му се покачиха с 11.52% до 3.68 лв. Голям интерес имаше към книжата на Енемона АД. Близо 22 хил. акции смениха собственика си, а цента прибави 2.70% до 17.50 лв.

Разкритата корупционна схема във фонд „Републиканска пътна инфраструктура” се отрази негативно на трите инфраструктурни компании. С 7.75% падна стойността на акциите на Холдинг Пътища АД до 1 137.32 лв. Спад записаха и книжата на Мостстрой АД и Трейс груп холд АД съответно с 5.63% до 170.42 лв. и с 4.99% до 182.83 лв.

DarikFinance.bg