Президентът и министри пестят заплати на влог
Президентът и министри пестят заплати на влог / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев държи заплатата си на влог
80496
Плевнелиев държи заплатата си на влог
  • Плевнелиев държи заплатата си на влог

Президентът и министрите не си харчат заплатите, а предпочитат да ги пестят във влог. Това стана ясно след като Сметната палата публикува ежегодните декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Декларациите бяха подадени до 5 юни.

Премиерът Бойко Борисов не е подал имотна декларация пред Сметната палата, а само уведомление, което означава, че няма промяна в имотното му състояние.

Държавният глава Росен Плевнелиев пък е декларирал банкови влогове в размер на 5133 евро, а като произход на средствата е посочил заплатата си. Освен заплатата си на влог, президентът Росен Плевнелиев е декларирал като депозит и повече от 18 000 лева. Като произход на средствата е посочил увеличение на стойност на ценни книжа. Декларирал е и 6000 лева дивиденти.

Премиерът Бойко Борисов е дал уведомление, че за последната година няма промяна в имотното му състояние. Същото са направили и и социалният министър Ивайло Калфин, здравният министър Петър Москов, колегата му с ресор регионално развитие Лиляна Павлова, както и министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на финансите Владислав Горанов, а също и шефът на Митниците Ваньо Танов и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който обяви, че е имал милиони на влог в КТБ, сега е декларирал само около 100 000 лева доходи.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е декларирала като депозити 7100 евро с произход на средствата - спестявания от заплата от предходни години.

Външният министър Даниел Митов е посочил в декларацията си като банкови влогове близо 140 000 лева. Като произход на средствата е посочил заплатата си.

Министърът на правосъдието Христо Иванов е декларирал 5500 лева, а като произход на средствата е посочил заплатата си. На името на съпругата му Йорданка Иванова са декларирани като депозити повече от 275 000 лева и като произход на средствата е посочена също заплата.

Евродепутатът Николай Бареков пък е декларирал 3 938 435 лева данъчна осно за доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност. Той е посочил налични парични средства в размер на 50 000 лева, депозити в размер на 36 472 лева.

Декларации в законоустановените срокове не са подали общо 42 задължени. Всички задължени по закона, които не подадат декларация в законоустановения срок, се наказват с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

В случаите на неподаване на декларация от хората, попадащи в обхвата на закона, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".