Преработват плана за  територията на западната централна част в София
Преработват плана за територията на западната централна част в София / netinfo

Инициативен комитет обяви за незаконен окончателния проект за устройствен план за територията на западната централна част в София по време на общественото му обсъждане. Главният архитект на столицата Петър Диков обеща преработване на плана в максимално кратки срокове и в съответствие с идеите на гражданите.

Жители на район „Възраждане” се обявиха против строежа на нови улици на мястото на частни сгради и унищожаването на зелените площи за сметка на магазини и паркинги. Според адвокат Дашина проектът за план нарушава редица закони.

„Прокарват се две нови вътрешни улици със статут на обслужващи улици. Няма мотиви какво и кого обслужват. Предвиждането на подземни гаражи в междукварталните пространства, тези гаражи не са предвидени по общия устройствен план”, каза още Дашина.

Главният архитект на София Петър Диков обеща преработване на плана и повторното му гласуване от Столичния общински съвет.

„В максимална степен ще бъдат взети мненията на гражданите, на собствениците и ще ви бъде предоставен новият разработен вариант, за ново разглеждане”, добави Петър Диков.

Диков обеща запазване на зелените площи и на историческия резерват София Сердика, на чиято територия се предвижда изграждане на делови център.