Преговарят за авиолиния между Пловдив и Истанбул
Преговарят за авиолиния между Пловдив и Истанбул / netinfo

За откриването на редовна чартърна линия по въздух между Пловдив и Истанбул ще преговаря кметът Славчо Атанасов с турския си колега Кадир Топташ. Темата ще бъде основна на петъчната среща между двамата градоначалници. Тогава истанбулският кмет пристига за откриването на затворената от 2 години Джумая джамия, в чиято реставрация Турция наля около 3 млн. долара.

Има голям натиск от страна на български и турски бизнесмени за разкриването на чартърни полети между Пловдив и Истанбул, каза кметът Атанасов. Интерес към реализацията на проекта са проявили и операторът на хотел Тримонциум и операторът на казиното в него, тъй като ежеседмично те посрещат около 10 автобуса “хазартни” туристи, които биха се възползвали от пътуване по въздух само за 20 минути.

Авиолиния Пловдив – Истанбул може да започне да функционира най-рано след година, коментира изпълнителният директор на “Летище Пловдив” Янко Янков, който вече е водил проучвателни разговори с различни институции в Турция. Той прогнозира, че интересът към пътувания по този въздушен маршрут ще нарасне и след влизането в сила на пътните такси, които южната ни съседка въведе за всеки километър на своя територия.

В момента тече проучване и сред потенциалните пътници по дестинации от Летище Пловдив и около 5 на сто от над 4300 души, попълнили анкетата на сайта на аеропорта, посочват, че искат да ползват самолет при пътуванията си до Турция. Според администрацията на летището обаче вероятният брой на пътниците е много по-голям.