Предупредиха страни извън ЕС да не използват еврото като собствена валута
Предупредиха страни извън ЕС да не използват еврото като собствена валута / снимка: БГНЕС

Официални представители на Европейския съюз предупредиха, че страните извън ЕС не бива да използват еврото като собствена валута, предаде Асошиейтед прес.

Еврото официално е въведено в 13 страни, но то се използва освен това в Черна Гора, която се отдели от бившата югославска република Сърбия миналата година, и в Косово, заплашващо да обяви независимост от Сърбия по-късно тази година.

Говорителката на Комисията Амелия Торес обяви, че страните трябва да въвеждат единната европейска валута, единствено ако са се присъединили към ЕС, предаде БТА.

Днес по-рано председателят на управителния съвет на Европейската централна банка Жан-Клод Трише каза пред журналисти, че не може да си представи неевропейски страни да бъдат част от зоната за свободна търговия с други европейски страни - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - като използват еврото.

"Такова участие без членство в ЕС е напълно изключено", посочи Трише, отговаряйки на исландски официален представител дали според Трише има начин за Исландия да установи по-тесни връзки с еврозоната.

"В случая с Исландия, ще кажа - присъединете се към ЕС, това, според мен, е най-добрият вариант, допълни Трише. Исландия остана извън блока на 27-те до голяма степен, за да не дали националните си води с рибари от други части на Европа, припомня Асошиейтед прес.