Предприятията настояват ДКЕВР да преразгледа цената на тока
Предприятията настояват ДКЕВР да преразгледа цената на тока / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да преразгледа цената, която определи от 1 юли за пренос на електроенергия и да не допуска по нататъшно поскъпване на тока заради неконтролируем износ. Това се посочва в становище на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Най-големите индустриални предприятия у нас обсъждаха повишаването на цените на електроенергията и либерализацията на пазара от 1 юли. Според бизнеса тежестта от увеличението на цената на електроенергия е пренесена изцяло върху предприятията, като е допуснат драстичен скок на цената за пренос на ток с над 45 процента.

От федерацията са категорични, че новите цени на тока са определени от енергийния регулатор по методика, която не е обсъждана публично, което е в нарушение на закона.

Създават се условия за търговски дефицит, като се либерализира възможността за износ на електроенергия, допълват големите индустриални потребители. Скокът на цените на електроенергията от 1 юли ще доведе до намаляване на конкурентоспособността на българската индустрия, а повишаването на себестойността на продукцията ще рефлектира върху крайните потребители.