/ БГНЕС
Репортаж на Христо Гатев по темата
99363
Репортаж на Христо Гатев по темата
  • Репортаж на Христо Гатев по темата
Аукционната къща "Кристис" предлага на търг инвалидната количка и докторската дисертация на световноизвестния физик-теоретик Стивън Хокинг, предаде АП.
 
Колекционерите ще могат да наддават за 22 лота, принадлежали на гениалния учен, който почина през месец март т.г. Сред тях фигурират книги, научни работи и наградите на Хокинг. Особен интерес представлява написаната от физика през 1965 г. докторска дисертация "Свойствата на разширяващите се Вселени", подписана от самия учен. Стойността на лота е оценена на 130 000-195 000 долара.
 
Последният страх на Стивън Хокинг е била появата на свръх хора

На търга ще бъдат представени и екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с пръстов отпечатък на учения и сценария на епизод от анимацията "Семейство Симпсън", в който е споменат физикът. Купувач ще търси и якето на Хокинг, с което той се снима в документален филм.
 
Една от инвалидните му колички е сред лотовете с първоначална оценка 13 000-19 500 долара. Получените средства от аукциона ще бъдат предоставени на благотворителната фондация на името на Хокинг и Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.
 
Стивън Хокинг – кратката история на един гений

Предлаганите на търг вещи ще бъдат изложени в Лондон на 30 октомври, а наддаванията ще продължат от 31 октомври до 8 ноември.

Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. 22 години по-късно, след усложнения от пневмония, ученият претърпява трахеотомия, в резултат на което губи способността си да говори и започва да използва синтезатор на реч.
 
Това физическо състояние обаче не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време. Главната област на научните му изследвания са космологията и квантовата гравитация, посвети много време и в изучаване на черните дупки.
БТА