Потребителските очаквания: оптимизъм – в градовете, песимизъм – в селата
Потребителските очаквания: оптимизъм – в градовете, песимизъм – в селата / netinfo

Градското население е станало по-оптимистично в потребителските си очаквания през периода от август до октомври, в сравнение с предходните три месеца, съобщиха от Националния статистически институт. Потребителското доверие в градовете се е покачило с 1.3 пункта за периода, докато в селата доверието се е понижило с 2,7 на сто.

Експертите от националната статистика отчитат влошаване на стопанската среда у нас, но според данните им за периода август-септември потребителското доверие не е отбелязало негативна промяна спрямо предходните три месеца.

В сравнение с юлското наблюдение негативните оценки на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната намаляват, а очакванията им за следващите дванадесет месеца са леко повишени.

За разлика от градските потребители обаче селското население продължава да засилва своя песимизъм, коментират от статистиката. Потребителите продължават да считат, че цените се повишават, като оценката им за поскъпването на стоките и услугите се променя от "много са се повишили" към "умерено са се повишили" и "леко са се повишили. Намалява негативизмът и в инфлационните очаквания за следващата 2009 година.