Покоен изобретател е най-щедрият човек в САЩ според „Форбс”
Покоен изобретател е най-щедрият човек в САЩ според „Форбс” / снимка: БГНЕС

Джеймс Соренсън оглавява класацията на сп. "Форбс" за най-щедрите филантропи в САЩ, съобщиха световните агенции. Гениалният изобретател и мениджър завеща цялото си състояние от 4,5 милиарда долара на своята благотворителна фондация, а не на съпругата си и осемте си деца.

Най-щедрият човек в САЩ според класацията на „Форбс” почина през януари на 86 години. Той бе на 68-мо място в класацията на авторитетното издание за най-богатите хора в света. Соренсън завеща цялото си състояние за благотворителни цели и така лиши от богатство наследниците си. Средствата ще бъдат използвани предимно в подкрепа на детски образователни и медицински програми, както повелява желанието на Соренсън.

Втори по щедрост с дарение от 1 млрд. долара е американският инвестиционен банкер Питър Питърсън. Неговият фонд влага средства основно в разпространението на информация сред американците за проблема с външния дълг на САЩ. В списъка на милиардерите на „Форбс” Питърсън заема 605-то място.

Бронзов медал за щедрост получава обувният магнат Харолд Алфонд роден в семейството на руски емигранти. Той е внесъл в бюджета на своя фонд 360 млн. долара, за да може всеки жител на щата Мейн, роден след 1 януари 2009 година, да получи стипендия за образование в колеж. Алфонд никога не е фигурирал в списъка с хората, които разполагат с богатство над 1 млрд. долара.