Поевтиняването на акциите на световните пазари е оздравителна корекция
Поевтиняването на акциите на световните пазари е оздравителна корекция / netinfo

Регистрираното през последните два дни рязко понижение на цените на акциите на световните фондови пазари не е криза, а "оздравителна корекция", която няма да продължи дълго и няма да засегне устоите на световната икономика, смятат водещи западни анализатори, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Вчера фондовите борси по света успяха в по-голямата си част да избегнат влошаване на положението, да спрат масираната продажба на акции и да започнат стабилизиране.

Докато Нюйоркската фондова борса регистрира още вчера повишение на индексите, по-бавно от фазата на депресия излизат борсите в Европа, Япония и Хонконг. "Това не е криза, а корекция, предизвикана от твърде бързото нарастване на индексите на китайските фондови борси", заявил пред ИТАР-ТАСС анализатор от „Барклиз банк”.

Вчера американският централен банкер Бен Бърнанке заяви пред Конгреса на САЩ, че фондовите пазари работят добре и даде оптимистична характеристика на световната макроикономическа конюнктура. Според Бърнанке може да се очаква ускоряване на темпото на растеж на световната икономика в близко бъдеще.

Шефовете на водещи инвестиционни фондове и банкисъветват клиентите си да се въздържат от продажби на акции или предлагат да изкупят ценните книжа, чиято цена през последните 48 часа е спаднала значително.