По-малко пшеница тази година, но без скок в цената на хляба
По-малко пшеница тази година, но без скок в цената на хляба / снимка: ThinkStock/Getty Images
По-малко пшеница тази година, но цената на хляба няма да скача
82229
По-малко пшеница тази година, но цената на хляба няма да скача
  • По-малко пшеница тази година, но цената на хляба няма да скача

По-малко пшеница ожънаха тази година земеделските производители. Добивите са с близо 5% по-малко от миналата година, но това няма доведе до поскъпване на хляба. „Зърно за хляб ще има, няма опасност от криза", каза за Дарик земеделският производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

От брашна отчитат и по-малко добиви на декар засята земя от царевица и слънчоглед.

Жътвата на есенниците у нас приключи, а количествата не са толкова добри като миналогодишните, отчетоха производителите от сектора, коментира за Дарик земеделският производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„Относно равносметката за миналата година, мога да кажа лаконично, че това беше една на пръв поглед нормална, земеделска година, но с доста по-ниски добиви спрямо предходната година, в това число пшеницата, слънчогледа и при царевицата. Като цяло произведеното количество зърно, което имаме в страната. За пшеницата вече официално имаме данни от Министерство на земеделието - 4,7 млн.; при слънчогледа бих прогнозирал като производство около 1,2 млн. тона слънчоглед, което е приблизително колкото миналогодишното, но не трябва да забравяме, че засетите площи със слънчоглед тази пролет бяха почти 1 млн. дка повече; при царевицата площите са почти идентични, но там също има намаление на производителността и добива на декар", каза Христов.

На въпрос дали ще има достатъчно българска пшеница за хляб през следващите зимни месеци, Христов успокои, че количествата са абсолютно достатъчни.

„Дори да произведем наполовина от това, което произвеждаме, то пак ще бъде достатъчно за това, което потребява българинът като цяло. Потреблението на пшеница в България е 1,2 млн. тона при производство 4,7-4,8 последните години. Дори на 4 млн. да слезем, няма как да има криза и някой да очаква увеличение на хляба", успокои земеделският производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Около 60% от обработваемите земи в България са засети със зърнени култури, а най - голям дял има пшеницата.