Плоският данък ще ощети хората със заплати до 500 лв. според КНСБ
Плоският данък ще ощети хората със заплати до 500 лв. според КНСБ / netinfo

Въвеждането на плосък данък без минимален необлагаем доход е вредно за по-голямата част от българските граждани. Хората, които получават заплати до 500 лева, ще бъдат ощетявани всеки месец. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи анализа на синдиката върху бюджета за следващата година.

Според профсъюзите и в Бюджет 2008 се запазва рестриктивната политика по отношение на доходите, съчетана с недостатъчно средства за издръжка на основни сектори като здравеопазване, образование и наука.

Становището на КНСБ по бюджета ще бъде изпратено до президента Георги Първанов, Народното събрание и Министерския съвет, съобщи Желязко Христов. Съвместно с представители на „Подкрепа” ще се проведат консултации с всички парламентарни групи, като поканата вече са приели депутатите от ОДС.

Сметките на КНСБ показват, че всички българи със заплати под 500 лева ще бъдат ощетени от плоския данък и повишението на личната осигурителна вноска с 5 процентни пункта. Според Пламен Димитров всички държави в Европа, въвели плосък данък, са запазили необлагаемия минимум. Единственото изключение е Грузия. Друг сериозен проблем в бюджета според синдикалистите е декапитализирането на пенсионната система. През следващата година с приходи от вноски могат да се покрият едва 80 на сто от плащанията за пенсии, което далеч не изчерпва разходите на НОИ, допълни Димитров.

Заложената в макрорамката 6,9 на сто инфлация ще бъде далеч по-голяма, не само заради цените на петрола, но и заради акцизите на горивата, въглищата, електричеството и цигарите. Очакванията на КНСБ са да не се сбъднат прогнозите за повишаване на средните работни заплати в бюджетната сфера, а ако се сбъднат, то ще е с цената на драстични съкращения, допълни още Пламен Димитров. Синдикатът ще настоява за минимум 200 лева обезщетение при майчинство догодина и 220 лева обезщетение при безработица.