Плевнелиев се съмнява в необходимостта от втора АЕЦ
Плевнелиев се съмнява в необходимостта от втора АЕЦ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е страна, която развива атомната енергетика и ще я отстоява, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС президентът на България Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в целесъобразността от строителство на нова АЕЦ "Белене".

Програма за енергийна ефективност вместо втора АЕЦ

"Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът. Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълни Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет.

"Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев.

"Да не забравяме, че значителна част от населението на България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", поясни Плевнелиев.

България разчита на изпълнението на проекта "Южен поток"

В интервюто за руската информационна агенция държавният глава подчерта, че разчита на успешното изпълнение на проекта "Южен поток"

Като президент на България подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде изпълнен според пазарните закони и ще бъде синхронизиран с европейските изисквания, отчитайки, че България е горд член на Евросъюза", отбеляза Плевнелиев. Той припомни, че правителството на страната вече е обявило "Южен поток" за стратегически проект.

Българският лидер е уверен, че в страната има консенсус по "Южен поток".

"За нас той е важен включително и заради това, че вече възникнаха неочаквани проблеми с доставките на газ, това стана в момента, когато през 2009 година възникна спор между Русия и Украйна, а това доведе до спиране на доставките за България", каза още Плевнелиев.

Благодарение на "Южен поток" ние ще можем да диверсифицираме маршрутите на доставки на газ и да живее по-спокойно и уверено, каза още българският държавен глава.

Плевнелиев подчерта, че новият газопровод може да подкрепи амбициите на София да стане един от европейските енергийни центрове, отбелязва руската държавна агенция.

Българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище, заяви президентът Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС. Той изрази задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни посоки, а не се ограничават с енергетиката и туризма.

През 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, напомни българският държавен глава. Това според него ясно сочи, че България и Русия трябва да организират до края на годината множество разнообразни прояви - за да има контакти не само на високо политическо равнище, но и на равнище градски кметове, бизнесмени, туристи и обикновени граждани, млади и възрастни.

Облекчаване на процедурата за издаване на визи за руснаци

Българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи, обеща президентът.

Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 000 души - с една трета повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.

Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. „Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите, и към всичко, свързано с историята”, каза президентът.

Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася „не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България”. Президентът изрази съгласие с това, че Русия може да полага специални грижи за историческите руски паметници в България, но същевременно изтъкна, че опазването им „е задължение и на местните, и на централните органи на властта”, посочва агенцията.

Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да „демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които
вярват в тях”.