Парите в гръцките банкомати ще стигнат до 13 юли, хората инвестират в предмети
Парите в гръцките банкомати ще стигнат до 13 юли, хората инвестират в предмети / снимки: БГНЕС

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, предаде ТАСС.

„Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с купюри през всички дни до тогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще", заяви Кацели.

По нейните думи ситуацията в банковата сфера в Гърция постепенно ще се нормализира при постигането на споразумение за финансиране с международните кредитори, предава агенция „Фокус".

По-рано министерството на финансите на Гърция издаде нареждане така наречената „банкова ваканция" да продължи до 10 юли. Формално това означава, че банките ще останат затворени най-малко до 13 юли.

Някои големи гръцки банки може да се наложи да бъдат затворени и погълнати от по-силните им конкуренти като част от реструктуриране на сектора, което ще последва всеки евентуален фалит на страната. Това са заявили европейски чиновници пред Reuters.

Европейските лидери ще се срещнат в неделя в последен опит да успеят да сключат споразумение с Гърция след месеци безплодни преговори, които доведоха страната на границата да напусне еврозоната. Но независимо дали за Атина ще бъдат или няма да бъдат отпуснати нови средства, някои гръцки банки, понесли щети заради икономическия и политическия хаос, може да бъдат затворени или да се слеят с по-силните си конкуренти на пазара, твърди източник на агенцията, пожелал анонимност.

По негови думи, четири големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Евробанк, Пиреус и Алфа Банк - могат да бъдат редуцирани до две банки, мярка, която без съмнение ще доведе до жестока опозиция в Атина.

Втори експерт е опонирал, че въпреки нуждата от банкови сливания, това може да се случи само в далечно бъдеще.

„Гръцката икономика е разрушена. Това означава, че банките се нуждаят от рестартиране", твърди още първият източник на Reuters. Според него, подобно действие е необходимост, и ще бъде предприето във всеки случай, ако Атина напусне еврозоната. „Кипър може да бъде примерен модел", посочва той, и добавя: „Ако разполагахте със съвсем малко време, бихте започнали реструктурирането веднага".

В новия икономически ред на Гърция, парфюмът на „Шанел" стана по-ценен от парите в брой-голяма част от гръцките граждани се опасяват, че най-малкото част от техните изкарани с тежък труд спестявания може да се стопят, дори при добър изход на преговорите между Атина и нейните кредитори, пише Independent.

Дори тези гърци, които са понатрупали пари, се страхуват, че стойността на еврото ще се понижи, или че връщането към драхмата ще ги остави обвързани с погрешната валута.

48-годишната София Маргулакис смята да инвестира парите си в дизайнерска чанта. Тя споделя, че преди затварянето на банките не е можела да си позволи подобен луксозен предмет, но сега иска да вложи спестяванията си в нещо, което правителството няма да й отнеме.

„Имаме чувството, че парите вече не са ценност. Те са просто цифри", заяви тя.

Такова е нивото на недоверие сред гърците към банковата система. Това е и пример за предизвикателството пред които е изправен премиерът Алексис Ципрас. Въпросът за много гърци вече е това, дали да харчат парите си сега или да ги гледат как изчезват безследно по-късно.