Папандреу гарантира изпълнението на плана за строги икономии
Папандреу гарантира изпълнението на плана за строги икономии / снимка: Reuters

Председателят на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) Георгиос Папандреу даде днес писмени гаранции пред международните кредитори на Гърция за изпълнението на плана за строги икономии, в замяна на който страната ще получи от ЕС и МВФ нов спасителен пакет, за да избегне фалита, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите.

Андонис Самарас - председателят на другата партия, която подкрепя правителството на премиера технократ Лукас Пападимос - консервативната Нова демокрация - обаче все още не е изпратил писмо, в което да поеме писмен ангажимент за изпълнението на плана. „И това е проблем”, подчерта цитираният източник.

Представител на ПАСОК потвърди, че Папандреу е дал писмени гаранции. Нова демокрация отказа коментар по темата.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи по-рано тази вечер, че Гърция все още не е изпълнила напълно поставените условия, за да получи втори спасителен пакет от ЕС и МВФ, пише БТА. По тази причина насрочената за утре среща на министрите на финансите на страните от еврозоната е била отложена и те ще разговарят чрез телеконферентна връзка. Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъдят оставащите въпроси и ще подготвят предстоящата в понеделник своя следваща редовна среща.