Откриха конска лазаня в търговската мрежа у нас
Откриха конска лазаня в търговската мрежа у нас / снимка: morguefile.com

Българска агенция по безопасност на храните възбрани 86 килограма лазаня болонезе със съмнения за наличие на конско, вместо телешко месо.

В агенцията е получена информация по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF), за наличие на продукт „лазаня болонезе" със съмнение за наличие на конско месо вместо телешко, в голяма търговска верига.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършиха незабавна проверка. Към момента е констатирано наличие на 86 килограма „лазаня болонезе".

Наличните количества са възбранени, като предстои установяване на вида на месото чрез лабораторни изследвания.

В Европа скандалът продължава. Оказа се, че нежеланият деликатес е сервиран дори на ученици в много училищни столове. Великобритания е сред страните, най-силно засегнати от скандала. Там бяха направени и първите три ареста на месари, които добавяли конско към телешкото месо.

Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз.

Последният случай е в Австрия. Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.

Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна-членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби.