Отделяме 10,5 млн. евро за жп линия до Македония
Отделяме 10,5 млн. евро за жп линия до Македония / netinfo
България има готовност да осигури 10 500 000 евро за изграждането на железопътната отсечка от Гюешево до границата с Македония. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той и македонският му колега Миле Янакиески подписаха в Охрид декларация за ускоряване свързването на жп мрежите на двете страни.

За строителството на жп линията, която ще свърже България с Македония, се говори от 15 години. На българска територия остава за доизграждане 2,5 км. железопътно трасе. По-голямата част е на македонска територия. Министър Миле Янакиески заяви, че неговото правителство си е поставило за цел до края на мандата си да приключи свързването на жп мрежите между двете страни.

Този път е част от общоевропейския коридор номер 8. На 15 октомври във Варна ще се проведе среща на транспортните министри от централно-европейската инициатива, тогава ще бъде представен проектът.

В Охрид министър Мутафчиев и Янакиески подписаха обща декларация, с която се ангажират по-активно да търсят необходимите финансови и технически средства за осъществяването на проекта. Двамата министри обсъдиха и изплащането на македонския дълг към БДЖ. Той е разделен на две части – от 1991 до 1995 г. е на стойност 3 600 000 долара, а от 1996 до 2006 г. – 1 600 000 евро.