Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина
Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина
58492
Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина
Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина
  • Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина
  • Орешарски критикува бюджета на Дянков за догодина

Увеличаването на пенсиите веднъж на четири години в съвпадение с политическия цикъл е обидно. Това заяви депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски, който прогнозира влошаване на икономическата ситуация у нас заради липса на политики, които да стимулират ръста. Орешарски сигнализира и за влошаване на фискалната позиция на страната ни.

„Известен икономист преди време беше казал, че който чете бюджетите, може да предсказва бъдещето", каза бившият финансов министър.

Единствената съществена разлика при разходите спрямо текущия бюджет е предвижданото индексиране на пенсии с неясен процент инфлация и различия по групи пенсионери, коментира той. Обичайно индексирането на доходите се прави на годишна база, а ако инфлацията е по-висока, и на по-кратки периоди, обясни народният представител. „Да се индексират доходи на четиригодишен период, този период да съвпада с политическия цикъл и управляващите да твърдят, че нямат нищо общо изборите, даже не е смешно, то е обидно за всички здравомислещи граждани", каза Орешарски.

По отношение на дълга и резервите той отбеляза, че правителството, след като е намалило фискалните резерви до санитарния минимум, през следващата година ще продължи да увеличава правителствения дълг. Очертава се в рамките на мандата фискалната позиция

да се влоши с около 6 млрд. лева за сметка на увеличение на дълга и/или намаление на резервите, каза той и допълни, че това е цената на управлението на ГЕРБ – първото управление след кризата от 1996 година, което не подобрява фискалната позиция, а я влошава.

„Сега да се върнем на началния въпрос: какво бъдеще е закодирано в проектобюджета. Тъй като не бих искал да правя мрачни обобщения, ще завърша с една добра новина: все пак това е последният бюджет на това мнозинство", коментира Орешарски.

Чуйте цялото изказване на Пламен Орешарски: