Още от първите дни на новата година фирми от ЕС усетиха последиците от Брекзит
Още от първите дни на новата година фирми от ЕС усетиха последиците от Брекзит / iStock/Getty Images
Някои специализирани онлайн търговци на дребно в различни страни от ЕС обявиха, че повече няма да доставят на адреси във Великобритания поради данъчни промени, дължащи се на Брекзит.

Фирмата за велосипедни части Dutch Bike Bits заяви, че занапред ще се доставя продукти до всяка страна в света с изключение на Великобритания.

„От британската политика ние сме принудени да спрем да се занимаваме с британски клиенти“, се казва на уебсайта на фирмата от Нидерландия.

Друга фирма, базираната в Белгия Beer On Web, заяви, че сега избягва Обединеното кралство "поради новите мерки за Брекзит".

Компаниите недоволстват, защото сега са изправени пред по-високи разходи и повече бюрокрация, за да се съобразят с новите изисквания на данъчните власти на Обединеното кралство (HM Revenue & Customs).

От 1 януари се промениха правилата за ДДС, въведени от британците.

ДДС сега се събира на мястото на продажба, а не на мястото на вноса, промяна, която според британските данъчни власти ще гарантира, че стоките от страни от ЕС и от страни извън ЕС се третират по същия начин.

Това по същество означава, че от чуждестранните търговци на дребно, изпращащи стоки до Обединеното кралство, се очаква да се регистрират за ДДС в Обединеното кралство и да го отчитат пред данъчната служба на Великобритания, ако продажната стойност е по-малка от 150 евро (135 британски лири).

Превод и редакция: DarikNews