Одобрен е проект на меморандума между Булгаргаз и Газпром
Одобрен е проект на меморандума между Булгаргаз и Газпром / netinfo

Коалиционните партньори в правителството одобриха проекта замеморандум между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", дъщерно дружество на "Газпром", съобщиха от правителствената информационна служба. Меморандумът гарантира снабдяването на България с руски природен газ, както и транзита за трети страни, до края на 2030 г.

В изпълнение на политическото решение на коалиционните партньори днес е започнала процедура по приемане на проекта за меморандум от Министерския съвет. Очаква се процедурата да приключи до края на деня. Проектът за решение на МС ще упълномощи министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да разреши на УС на "Булгаргаз" подписването на меморандума, както и на произтичащите от него допълнителни споразумения към договора от 27 април 1998 година за транзитен пренос на руски природен газ през територията на България за трети страни и договора от 27 април 1998 година за доставка на природен газ за България с "Газпром експорт", Руска Федерация, и "Овергаз Инк.".

Документът ще бъде подписан на публична церемония в понеделник съответно от Валентин Иванов, заместник-министър на икономиката и енергетиката и председател на Управителния съвет на "Булгаргаз" ЕАД и от Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром".

Цялата възможна информация за подписаните документи ще бъде предоставена след съгласуване с руската страна при спазване на принципите за търговска конфиденциалност. Проектът за меморандум е предложен за обсъждане от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на 6 декември. Той беше изготвен след близо едногодишни преговори с руската страна, които започнаха през февруари тази година, след посещение на министъра в Москва.