Очаква се оскъпяване по проекта Набуко
Очаква се оскъпяване по проекта Набуко / netinfo
Всички енергийни проекти, в които участва страната ни, ще струват много повече от предвиденото. Това е станало ясно от доклада на икономическия министър Петър Димитров пред Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи след заседанието председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Петър Димитров обаче уточни, че оскъпяване ще има само по проекта "Набуко".

Според Бакалов това, че приоритетът на страната вече е „Набуко”, а не „Южен поток”, означава, че силата в момента е на страната на прозападните проекти. Бакалов е категоричен, че съветът е свикан, за да смекчи конфликта между изпълнителната власт и президента. На съвета е станало ясно, че енергийните проекти АЕЦ „Белене”, „Южен поток”, „Набуко” и „Бургас-Александруполис” ще се оскъпят заради скока в цените на горивата и строителните материали, каза Бакалов.

След заседанието Петър Димитров уточни, че оскъпяване ще има само по проекта „Набуко”. Димитров съобщи, че газовата тръба ще струва двойно повече от предвидените 8 млрд. евро. Икономическият министър отрече да има конфликт при обявяването на „Набуко” за приоритетен проект. Тази тръба предлага алтернативен източник на газ, който намалява енергийната ни зависимост от Русия, допълни Петър Димитров.