Обсъждат достъпа до сметките на българи в швейцарски банки
Обсъждат достъпа до сметките на българи в швейцарски банки / снимка: БГНЕС
Обсъждат достъпа до сметките на българи в швейцарски банки
26673
Обсъждат достъпа до сметките на българи в швейцарски банки
  • Обсъждат достъпа до сметките на българи в швейцарски банки

Достъпът до сметките на български граждани в швейцарски банки ще бъде основна тема на разговорите между представители на българската и германската данъчна служба. Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов ще разговаря с германския си колега за получаване на данни за депозитите на българи в банки в Швейцария, за да се направят проверки за евентуално укриване на данъци. Ще бъдат водени разговори и за информацията за сметките на българи в Лихтенщайн.

Германия плати 2,5 млн. евро за диск с информация до сметки в швейцарски банки. По-рано през годината шефът на данъчните у нас Красимир Стефанов изпрати писмо с искане за достъп до информация за депозитите на български граждани. Ето какво каза той при участието си в "Седмицата" по Дарик:

"Ще искаме да ни дадат оперативно бързо информацията, не само за този диск, а и преди една година, където поискахме сметките, които бяха взети от Лихтенщайн".

А колко ще струва това?

Първоначално, като видим с моят екип за колко българи става въпрос, за какви суми и доколко може да ни бъде полезна тази информация, тогава евентуално вече можем да говорим. Първоначалните разговори са нищо да не плащаме, но ако все пак си струва и държат да плащаме...

Красимир Стефанов съобщи още: "Има бизнесмени, които са се обадили на нашия колцентър да попитат кога, какво ще се случва, каква информация се съдържа".

Само от данните от лихтенщайнското СД Германия вкара в хазната си 180 млн. евро.