Обсъждат цените на газа да се променят на шест месеца
Обсъждат цените на газа да се променят на шест месеца / снимка: sxc.hu
Обсъждат цените на газа да се променят на шест месеца
32034
Обсъждат цените на газа да се променят на шест месеца
  • Обсъждат цените на газа да се променят на шест месеца

Обсъжда се възможността цената на природния газ да се определя веднъж на половин година, а не на три месеца, както е в момента. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на указанията за определяне на цената на синьото гориво. Представителят на обществения доставчик „Булгаргаз” Александър Петров съобщи, че се водят преговори с клиентите на компанията новият срок да бъде записан при подписването на новите договори. Удължаването на срока се подкрепя и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Въпросът за изменение периодичността на цените е обект на разговори и е поставен пред нашите доставчици, тоест по новия договор ние имаме предложение цените да се изменят на шестмесечни периоди”, каза представителят на „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” поддържа това в преговорите си с доставчици и очевидно, че ще се възползват всички потребители на природния газ. За топлофикациите също ни е доста тежко да променяме в средата на сезона цените. Там има и технически неудобства да се променят поради начина на отчитане с дялово разпределение, който е приет. Там има редица проблеми, които пък трябва топлофикационните дружества да решават, така че всички са за това да се удължи периодът за определяне и промени на цените на природния газ на входа на системата за всички потребители на шест месеца”, обясни шефът на регулаторната комисия Ангел Семерджиев.