Няма купувачи за 1/3 от гроздето в Пловдивско
Няма купувачи за 1/3 от гроздето в Пловдивско / netinfo
Една трета от червените винени сортове в Родопската яка ще останат неизкупени, прогнозира пред Дарик заместник-кметът на община “Родопи” Рангел Портев.

Досега мерло и каберне в общината изкупуват само 2 изби – от Стамболийски и Брестовица. Макар разрешението за гроздобер да е от 5 дни, шарапани има в землището на с. Брестовица. От утре се очаква в кампанията да се включат и винзаводите от Асеновград и Търговище, които са заявили пунктове в Марково. Винпром Перущица ще изкупува грозде от землището на Брестник.

Водят се преговори и със сливенския завод за изкупуване на малки количества от районите на Белащица, Първенец и Марково. Дори това да стане факт, над 2 000 тона грозде ще остане у производителите, каза заместник-кметът на Родопи. Според Рангел Портев причините са две – наличието на собствени лозя на преработвателите и залежали количества вино от миналогодишната реколта.

В момента мерлото и кабернето се изкупуват по 45 ст и не се очаква повишаване на цената, въпреки официално изпратеното до Министерството на земеделието и продоволствието искане за защитна цена 60 стотинки за килограм.