Новото строителство отговаря на всички критерии за безопасност
Новото строителство отговаря на всички критерии за безопасност / снимка: Sofia Photo Agency
Новото строителство отговаря на всички критерии за безопасност
32609
Новото строителство отговаря на всички критерии за безопасност
  • Новото строителство отговаря на всички критерии за безопасност

По-малко от седмица след труса от 3,5 по Рихтер, който стресна софиянци, от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти обявиха, че според тях новото строителство напълно отговаря на критериите за безопасност при земетрeсение. През последните дни обаче други експерти изразиха тъкмо обратното мнение. И все пак от асоциацията се застраховат, като допълват, че не може категорично да се твърди дали новото или старото строителство е по-издръжливо при едно евентуално силно земетресение.

По думите на председателя на организацията арх. Марин Бакалов сградите, строени след 1999 година, отговорят на всички изисквания за издръжливост при земетресение и бедствия. „Новото строителство твърдя, че като цяло би трябвало да бъде безопасно по две причини. Първо, след 1999 година имаме едно категорично обследване на проекта, тоест независимо, че проектантът го е изготвил, говорим за конструктивната част, ако става въпрос за земетръс, той веднъж минава през техническия контрол на конструктора и втори път минава през консултанта, който обследва тази част на проекта. И нещо, което е много важно: в самия процес на строителство консултантската фирма следи за качеството на изпълнение. Тя носи своята отговорност, която никак не е малка при една неудача на строежа", каза арх. Бакалов.

Мнението на Марин Бакалов обаче се разминава с това на главния архитект на София Петър Диков, който вчера обяви, че опасността от рухване на сгради след земетресение се крие в некачественото строителство и нерегламентираната намеса в конструкцията на сградата.