Нова система за контрол на суровините в ТЕЦ Бобов дол
Нова система за контрол на суровините в ТЕЦ Бобов дол / netinfo

Нова система контролира подаването на въглищата в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи изпълнителният директор на централата Владимир Владимиров. Микропроцесорна техника управлява процеса на влагане на суровини. Почти 80 процента от съоръженията - лентови транспортьори, въгледробилки и други вече са включени към новото избирателно устройство. То трябва да заработи с пълен капацитет до края на годината.

Досегашната система, която работи от създаването на централата, не отговаря на показателите за сигурност и надеждност и през зимата създавала проблеми при голяма влага и заледявания.

Тази година са инвестирани 4,5 млн. лв. за ремонт и подръжка на трите блока на централата. Около 200 млн. лв. са необходими за изграждане на сероочистни съоръжения и рехабилитиране на филтрите.

ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи до 2014 година. Съгласно действащото комплексно разрешително втори блок трябва да бъде затворен в края на следващата година, първи - в края на 2011 година, а трети блок спира работа след осем години.