/ БГНЕС, архив
Към момента няма официална информация от руската страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това стана ясно от изявление на заместник енергийния министър Красимир Първанов по повод публикацията на руския вестник "Комерсант".
 
"Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 млрд. куб.м газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България, или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от "Газпром" за тяхното решение", каза Първанов.
 
„Комерсант“: Маршрутът на „Турски поток“ ще минава през България

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" да минава през наша територия. Това съобщиха за БНР от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на съобщението на руския вестник "Комерсант", че "Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток" и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Другият вариант за продължаване на маршрута бе през Гърция.
 
След срещата на Борисов с Путин през май: България влиза в проекта Турски поток

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката. От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии.
 
Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Комерсант".
 
„Независимая газета“ прогнозира: „Турски поток“ неизбежно ще стане български

Пред в."Ромъния либера" генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.