"Газпром" е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, информира в днешния си брой руското издание "Комерсант".

„Независимая газета“ прогнозира: „Турски поток“ неизбежно ще стане български
 
Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия. В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.
 
„Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на „Южен поток“.

След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток
 
За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“ в североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише „Комерсант“.
nova.bg