/ БГНЕС
Газопроводът „Турски поток“ може да бъде изграден през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това написа в днешния си брой руския вестник „Комерсант“.

Малко по-късно заместник енергийния министър Красимир Първанов съобщи, че към момента няма официална информация от руската страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток"ще минава през страната ни. Информацията обаче предизвика коментари в българския парламент.

Няма официална информация за „Турски поток“ през България, съобщиха от Министерството на енергетиката

Народният представител и член на Комисията по енергетика Рамадан Аталай коментира, че това е добра новина, но едновременно с това страната ни няма никакъв документ, подписан черно на бяло. „Очакванията на България и всичко това, което правителството според мен прави, е да се опитаме „Турски поток“ да мине през България. Дали ще успеем? Зависи от няколко неща - благоразположението на Русия и Турция, както и от това как и колко бързо ще построим онази част от тръбопровода, която ще свързва България със Сърбия“, смята Аталай.
 

БГНЕС


Темата коментираха и управляващите. „Това за България е топ приоритет. Точно това е желанието на министъра на енергетиката и на колегите от „Булгартрансгаз“ - да се промени енергийната стратегия и това да залегне като приоритет“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

„Комерсант“: Маршрутът на „Турски поток“ ще минава през България

Според него България е направила огромни усилия и дипломатически совалки, благодарение на които европейските държави са подкрепили създаването на газов хъб „Балкан“. Той припомни, че България има договор до 2030 г. с руската страна за доставка и транзит, което според него запазва нашата транзитна роля.
 

БГНЕС, архив


Ненков подчерта още, че страната ни има добра инфраструктура, но предстоят още инвестиции. „Правителството работи точно в тази посока - да запазим, а и да надградим своята транзитна роля“, допълни още той.

„Независимая газета“ прогнозира: „Турски поток“ неизбежно ще стане български

Според БСП обаче това не е най-доброто за страната ни. „Най-доброто, аз продължавам да твърдя, щеше да бъде директен внос през Варна. При това най-доброто не само за България, но и за Европейския съюз, защото сигурността на доставките зависи и е в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод. В дадения случай имаме по-ниска сигурност, защото минаваме през страна, която не е членка на ЕС“, смята социалистът Таско Ерменков.
 

БГНЕС, архив


Според него важен въпрос е и какво ще стане със всички договори, които страната ни има с Русия до 2030 г. за транзит на газ през България, както и плащането, независимо от количествата. „Като национално отговорна партия ще подкрепим всякакви усилия, които са в интерес на сигурността на българската енергетика“, допълни той.
БГНЕС