Независимият одиторски комитет към ДФ „Земеделие” заседава за първи път
Независимият одиторски комитет към ДФ „Земеделие” заседава за първи път / netinfo

Независимият одиторски комитет към Държавен фонд „Земеделие”, който ще провери всички съмнителни проекти по програма САПАРД, провежда първото си заседание, съобщиха от институцията.

Новият контролен орган бе създаден въз основа на решение на Управителния съвет на Фонда и с решение на Комитета по наблюдение по Програма САПАРД. Независимата одиторска комися ще провери както настоящи, така и минали проекти. Неотдавна от ДФ „Земеделие” увериха, че получилите неправомерна субсидия, ще трябва да върнат отпуснатите им пари. Тъй като проверката не може да обхване всички проекти от старта на програмата през 2001г., ще се приложи система за оценка на риска.

В Одитния комитет участват представители на държавните институции и на научните среди. Поканени са видни специалисти с подходящ експертен опит в областта на финансовото управление и контрол, вътрешния и външния одит. Отдел „Вътрешен одит” вече няма да докладва директно за дейността си на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие”, а ще се отчита пред одитния комитет. Заседанията на новия контролен орган ще се провеждат на всеки два месеца. На тях ще се дава оценка на дейността и функциите по отношение на вътрешния одит в Държавен фонд “Земеделие”.