Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса
Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса / Thinkstock/Getty Images
Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса
91530
Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса
  • Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса

Недостигът на човешки ресурси е най-сериозният проблем пред бизнеса. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той обясни, че липсата на кадри е надминала трудности пред бизнеса като корупция и административни пречки. Според него реформите в образованието са половинчати и бавни. Той посочи, че политическа криза би се отразила на бизнеса у нас.

Васил Велев обясни, че политическа криза би се отразила непряко на бизнеса, защото има опасност несигурността в клиентите да доведе до по-нисък износ.

Интересуват ли се компаниите в България от техния имидж като работодател?

"Непряко също се отразява безспорно неработещите институции, бавното издаване на разрешителни, лицензи, оперативните програми, забавянето и т.н.".

Според зам.-председателят на организацията Кънчо Стойчев криза няма:

"Какво искат да ни кажат с тази дума криза? Искат да ни кажат, че беше толкова хубаво, а ще стане толкова лошо. Кой ни го казва, че това беше толкова хубаво? Просто се замислете по този въпрос. Аз мога да ви отговоря от името на българските предприемачи. Ние 27 години работим в криза. Нас криза няма да ни събори. Ние сме най-големите експерти по кризите. Не вярвайте на тези думи".

Всеки пети абитуриент ще търси реализация извън България

По думите на Велев проблем номер 1 пред бизнеса е недостигът на човешки ресурси:

"Той надмина корупцията, надмина административните прегради. Не защото се решиха тези проблеми, а защото този излезе с по-голяма острота. И в това отношение реформите, които се предприемат, не ни удовлетворяват. Те са половинчати, бавни".

Според него допълнителните средства за отбрана са грешни пари:

"Има ли нормален човек, който да си мисли, че утре ще нахлуе Русия и ще ни завземе със самолети и кораби? Или Турция? Ако има такъв, аз бих го попитал него, ако нахлуе наистина с тези самолети ще се спасим ли? Нямаме 10 милиона за БАН, но сме добре въоръжени. Ето това е един от основните рискове".

Всяка втора фирма не може да намери нужните специалисти

Работодателската организация отчита половинчати реформи в няколко сектори за последните две години сред които здравеопазването, съдебната система и сектор сигурност.