Всеки пети абитуриент ще търси реализация извън България
Всеки пети абитуриент ще търси реализация извън България / DarikNews.bg, Ели Ташева

Две трети от завършващите дванадесетокласници или 66% имат намерение да напуснат града, в който живеят. Всеки пети зрелостник иска да напусне България и да живее постоянно в чужбина. Ниските доходи са най-големият проблем за младите хора, които тепърва търсят своята реализация. Това е най-честата причина те да искат да се махнат от родните си места.

Данните бяха оповестени по време на организирана в Перник широка дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора. Инициатори на форума са Икономическия и социален съвет (ИСС) и Община Перник. В инициативата се включиха представители на местната власт, бизнеса, образователни институции, работодателски организации, Бюрото по труда, училищни директори, както и зрелостници от няколко пернишки училища.

Всеки трети българин не излиза с приятели заради финансови проблеми

Целта на срещата бе пред младите хора на Перник да бъдат представени идеите на местната власт и бизнеса за развитието на града ни и какви са перспективите за работа тук. Освен това да им се даде възможност да направят свои предложения за това, какво искат да се случи в техния град.

В анкетното проучване, обхванало 2500 дванадесетокласници от общо 55 000 зрелостници в страната, 80% от младежите от областните градове са заявили намерение да напуснат родния си град, а живеещите в четирите най-големи градове в страната искат да отидат в чужбина. Младите хора от по-малките градове и села са посочили, че искат да отидат да живеят в столицата.

10% от анкетираните са посочили, че искат да отидат в чужбина, за да учат, но след това да се върнат. 9% пък са посочили, че искат да излязат, за да работят, но също искат да се върнат. Всеки пети зрелостник е заявил, че иска постоянно да живее в чужбина. Едва 3% категорично са отговорили, че не желаят изобщо да живеят в България.

Повече от половината анкетирани са посочили, че най-големият проблем там, където живеят, са ниските доходи. Вторият проблем е намирането на подходяща работа, а третият - невъзможност за добро образование.

Има криза за инженери и технолози, както и за работещи в шивашкото производство, стана ясно още по време на форума. 47% от зрелостниците от Перник искат да работят в собствена фирма, а 20% - в голяма фирма. Депутат, политик и главен секретар са едни от професиите, които младежите са посочили като предпочитани.