НДК няма да се продава
НДК няма да се продава / снимка: Sofia Photo Agency
НДК няма да се продава
27372
НДК няма да се продава
  • НДК няма да се продава

Увеличаване на ДДС е една от антикризисните мерки, които са обсъдени на оперативно правителствено заседание, свикано от вицепремиера Цветан Цветанов. Представители на работодателите заявиха, че това трябва да бъде крайна мярка, а синдикатите се противопоставиха категорично на това предложение. Министрите са отхвърлили предложението за амнистия на гражданите, придобили собственост чрез доходи от сивата икономика, както и идеята за продажба на НДК.

Предложеното от правителството повишаване на ДДС е било дискутирано на днешното оперативно заседание, потвърди министърът на земеделието Мирослав Найденов. Накъде клонят везните? „Клонят към това, че няма друг механизъм, който много бързо да може да вкара средства в бюджета", каза министър Найденов.

Според Камен Колев от Българската стопанска камара промяната на ДДС трябва да бъде последното антикризисно действие. „Преди това трябва да калкулираме всички други ефекти, тяхното влияние, за да се прецени в крайна сметка дали е необходимо повишаване на ДДС-ставката. Нашето мнение е, че това трябва да бъде просто крайна мярка", допълни той.

Кабинетът се е отказал от идеята си да продава НДК, става ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов.

На утрешното заседание на Министерския съвет ще бъде разгледан допълнителен пакет от антикризисни мерки.