Назначават служител по етика в НА „Пътна инфарструктура”
Назначават служител по етика в НА „Пътна инфарструктура” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Надзорен съвет, който ще подпомага дейността на изпълнителния директор, включва новата структура на Националната агенция “Пътна инафраструктура”. Направените промени дават възможност за по-надежден контрол по отношение на конфликтите на интереси, заяви председателят на Надзорния съвет Иван Атансов. По думите му новосъздаденият орган ще взима стратегически решения и ще контролира разпределението и разходването на средствата от бюджета на агенцията.

При представянето на новата структура на Национална агенция “Пътна инфраструктура” бе посочено, че тя има изцяло променен вид. Изпълнителен директор е Димитър Иванов, той ще координира работата на 16 дирекции и звена. Новосъздадените дирекции са две – "Вътрешен одит" и "Оперативен контрол и управление на риска". Въведени ще бъдат и нови "типови" договори за възлагане на обществени поръчки, които според Димитър Иванов ще облекчат работата на агенцията.

Новият правилник на агенцията предвижда да бъде назначен служител по етика. Той ще консултира работещите в НАПИ по деликатни и проблемни въпроси. Предстои да бъде създадена и информационна система за контрол, която ще струва около 5 млн. лева, но ще бъде въведена най-рано следващата година.

Димитър Иванов съобщи още, че предстои да бъде променен моделът на работа по отношение на зимното поддържане. Целата е да се подобри работата при усложнена зимна обстановка. Новата методология обаче може да бъде приложена най-рано през 2009 година. Средствата, предвидени за зимно поддържане за периода 2008/2009, са 30 милиона лева, уточни още изпълнителният директор на Национална агенция “Пътна инфраструктура”.