Насдак предложи 5,1 млрд. долара за Лондонската фондова борса
Насдак предложи 5,1 млрд. долара за Лондонската фондова борса / netinfo

Американският фондов пазар Насдак направи дългоочакваната оферта за изкупуване на Лондонската фондова борса (ЛФБ) - Насдак оцени най-голямата европейска борса на 2,7 млрд. брит. лири (5,1 млрд. долара), предаде Ройтерс.

Насдак, която придоби 25 процента от ЛФБ след отхвърлянето на предишната оферта за изкупуване, съобщи, че е готова да плати в брой 1243 пенса за акция за останалата част от капитала на ЛФБ.

Предложената сума е с 40 процента над офертата, отправена през март.

Според Насдак, ако бъде сключена, сделката ще създаде най-голямата борса в света по брой на вписаните компании - общо 6400. Пазарната капитализация на новата борса ще бъде 11,8 трлн. долара. Новият фондов пазар ще има и най-големия дневен обем на търговия - 7,4 млрд. акции.

Никой от ЛФБ досега не е коментирал офертата.

Консолидационните процеси на световния фондов пазар се засилват под натиска от страна на потребителите за намаляване на таксите. Натискът допълнително се засили, след като миналата седмица няколко банки обявиха плановете си следващата година да създадат своя собствена фондова борса.

Насдак уточни, че ще запази името на ЛФБ и че тя ще остане контролирана единствено от британската Служба за финансов надзор. /БТА/