Наръчник ще ни съветва как да се държим в район, обитаван от мечки
Наръчник ще ни съветва как да се държим в район, обитаван от мечки / снимка: Sofia Photo Agency

До края на юни ще бъде издаден наръчник „Как да се държим в район, обитаван от мечки”, който ще бъде предоставен на хората в смолянски села. Това предвижда пакет от мерки, съгласуван на среща между министерството на околната среда и водите и неправителствени организации. Наръчникът ще бъде подготвен от експерти, а финансирането му ще поеме министерството. През май 65-годишен мъж от смолянското село Кутела бе убит от мечка.

Сред обсъдените мерки е създаване, обучение и оборудване на спешен екип за Смолянския регион за действия при нападение от мечки. Ще бъде изготвен предупредителен списък на проблемни места, който да бъде огласен във всички планински населени места. • Срокът за взимане на мерки и изплащане на щетите при нападение от мечка ще се съкращава до три дни от подаване на сигнала за причинена щета.

Предвижда се още тази есен да се направи заселен мониторинг за се установи броя на кафявите мечки на насоките за развитие на популацията. Предвижда се да се въведат електропастири като мярка за опазване на стопанствата, както и да се осигурят обучени овчарски кучета. С цел разселване на животните във високите части на планината да се предприеме засаждане на диви плодни растения – къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди и др., в планински райони, отдалечени от селата.