НАП разкри 144 търговски дружества, мамили с ДДС
НАП разкри 144 търговски дружества, мамили с ДДС / netinfo
Националната агенция за приходите е разкрила 144 търговски дружества от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна, които са извършвали данъчни измами с ДДС, съобщиха от приходната администрация.

Основните типове нарушения са свързани с покупко-продажби на употребявани активи, представяни за нови, укривани данъци, които са били дължими за карго от Китай.

Установени са и измами при внос на стоки в държава-членка на ЕС, но предназначени за трета страна, както и популярните в ЕС измами тип "въртележка". Приблизителната стойност на щетите, които тези фирми са нанесли на бюджета в последната година е 55 млн. лв.

От агенцията са възложили проверки на дружествата, за да се установи дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения. След като проверките приключат, ще бъдат възложени и пълни данъчни ревизии.

Ако при проверките и ревизиите бъдат събрани достатъчно доказателства, че са извършени данъчни престъпления, пълната документация по случаите ще бъде предоставена на прокуратурата, а наказанието за укриване на данъци в особено големи размери е затвор до 8 години.

Разкритията са направени от създадената през април т. г. в Централното управление на НАП дирекция "Управление на риска и разследване на особени случаи".

Проверките на дружествата ще се извършат в териториалните дирекции на агенцията в близките две седмици. "В последните месеци опитите за източване на ДДС зачестяват.

Нараства и рискът за събиране на приходите от данъка върху добавената стойност. По тази причина НАП, съвместно с агенция "Митници" формулираха извънредни мерки за подобряване на контрола.

Сред мерките са започващите съвместни ревизии на НАП и Агенция "Митници" на търговци с акцизни стоки. Предстоят инвентаризации в складовете на търговци на едро в цялата страна. До края на годината ще проучим много внимателно и лизинговите дружества, както и фирмите, които продават строителни материали и бетон, защото в тези браншове рискът от злоупотреби с ДДС е много голям.", е заявил по повод на разкритията изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.