Намаляването на данъците зависи от ДДС
Намаляването на данъците зависи от ДДС / netinfo
Намаляването на личните данъци през следващата година ще зависи от приходите от данък добавена стойност, които към този момент са критично ниски. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров на дискусия за данъчно-осигурителната политика на България.

Намаляването на данъчно-осигурителната тежест през следващата година може да не се случи, ако приходите от данък добавена стойност не се повишат. Това обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров.

„Много се надявам, че тази тенденция няма да се запази, че това е временно явление в началото на годината и с нормалното заработване на новата система за събиране на ДДС, тази тенденция ще бъде пречупена”, каза Петър Димитров. Той допълни, че ако не се пречупи тази тенденция, някои промени за данъчно-осигурителната тежест ще трябва да бъдат задържани.


Няма тенденция за въвеждане на плосък данък през следващите една – две години, но за 2008-ма може да се предложи падането на един от праговете в скалата за облагане на доходите на физическите лица. Според Петър Димитров средните доходи може да се облагат със 17 – 18 процента, а за високите данъкът да се намали малко под сегашния праг.

Синдикатите не харесаха предложението. Те предлагат необлагаемият минимум да се повиши на 240 лева догодина, а броя на праговете в скалата да се запази. Според тях доходите от 240 лева до 450 лева трябва да се облагат с 14 на сто. Данъкът за суми от 450 лева до два пъти средната работна заплата да е 18 процента, а заплатите над тази сума да се облагат с 22 на сто. Според заместник-министъра на финансите Георги Кадиев реалистично е да се мисли, че необлагаемият минимум за 2008 година може да нарасне до 220 лева.