Наближава крайният срок за данъчните декларации
Наближава крайният срок за данъчните декларации / netinfo
9 дни остават до крайния срок за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица. Последната дата е 16 април. Плащането на дължимият данък трябва да стане до 30 дни по-късно, след подаването на декларацията.

Годишни декларации за облагане на доходите получени през 2006 година трябва да подадат едноличните търговци, работещите по граждански договор или упражняващи свободна професия. Също задължени да подадат такава декларация са наемодателите и земеделските производители. Всички те трябва да направят това пред териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес. Това може да стане и с препоръчано писмо с обратна разписка изпратено по пощата.

Притежаващите електронен подпис могат да използват интернет. Декларациите за доходите могат да бъдат подадени и директно в пощенските клонове, където се издава и входящ номер. Плащането на дължимият данък се прави до 30 дни след подаване на декларацията. То може да стане с банков превод или пощенски запис. Има възможност и за плащане през интернет, чрез системата за електронни разплащания e-pay. За целта е необходимо само наличието на дебитна карта.

Работилите единствено по трудов договор, както и едноличните търговци, които не са развивали дейност през миналата година, не трябва да подават данъчна декларация.