На повечето ни общини им липсва опит в проекти по ФАР
На повечето ни общини им липсва опит в проекти по ФАР / Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

За 103 общини в България има риск при усвояването на европарите по Оперативна програма „Регионално развитие” заради недостатъчния им опит в проекти по програма ФАР. Това съобщи Георги Стоев – експерт от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на конференция за структурните фондове и туризма. Общо за туризъм по тази оперативна програма са предвидени 218 млн. евро.

Общо 148 общини ще получат европари по програма „Регионално развитие”, съобщи Георги Стоев. Повече от 60 млн. евро ще бъдат отделени за промоция и маркетинг на туристическия ни сектор. Според председателят на Държавата агенция по туризъм Анелия Крушкова именно маркетингът е най-слабото звено за българския туризъм.

Около 300 млрд. евро са приходите международен туризъм за 2006 година в целия Европейски съюз. Това съобщи Алан Вела – член на Съюза по туризъм в Европейската комисия. Най-голяма част от тях е събрала Испания – около 40 млрд. евро, докато България е в средата на таблицата с малко повече от 2 млрд. евро.

По брой туристи лидер в Европа за 2006 година е Франция с 80 млн. чуждестранни посетители. България е била предпочетена от 5,2 млн. души, докато северната на съседка Румъния е посрещнала едва 1,5 млн. чуждестранни гости. Общо 460 млн. посетители е имало в целия Европейски съюз за 2006 година. Алан Вела подчерта, че през 2010 година те ще достигнат 1 млрд., а за 2020 година Европейската комисия прогнозира повече 1,600 млрд. туристи.