Мутафчиев ще открие фериботния терминал в Силистра
Мутафчиев ще открие фериботния терминал в Силистра / netinfo

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие новопостроения фериботен терминал в Силистра. Заедно с това ще се извърши и първият рейс на фериботната линия Силистра-Калараш, съобщиха от Министерството на транспорта.

Терминалът е териториално обособена зона от пристанище за обществен транспорт с национално значение в Русе. Той е изграден по силата на договора за предоставяне на концесия за строителство, сключен през февруари 2006 г. между българската държава и "Минерал ин" ЕАД - София. Срокът на концесията е 35години.

Това е първата концесия в България, която се осъществява на принципа "построй, оперирай и предай". Проектът за изграждането на нов фериботен терминал на р.Дунав със средства на държавата и с частен капитал. Това е първият подобен проект, осъществен в нашата страна, се посочва в съобщението.

Пристанищният терминал е предназначен за обработка на ро-ро товари и поща, пътнически услуги и морско-технически услуги. Площта му е 65 189 кв. м. На откриването се очаква да присъстват кметът на Силистра Иво Андонов, областният управител Светлана Велинова и депутати от областта.