Мутафчиев: Предварителни проверки сочат, че в пътния фонд няма злоупотреби
Мутафчиев: Предварителни проверки сочат, че в пътния фонд няма злоупотреби / netinfo

Предварителните проверки на Министерството на транспорта показват, че във фонд „Републиканска пътна инфраструктура” няма злоупотреби. Това съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев след срещата си с държавния секретар на Франция по въпросите на транспорта Доминик Бюсро. По думите на Мутафчиев преструктурирането на пътния фонд в агенция трябва да даде гаранция на Европейската комисия за прозрачната работа на системите у нас.

„Няма проблем с Оперативна програма „Транспорт”. Проблем може да има, ако продължаваме да се забутваме с Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” - по този начин Мутафчиев отговори на въпроса, дали има риск за над 2 милиарда евро по Оперативна програма „Транспорт” след скандалите със спрените проекти по ФАР.

Министърът подчерта, че ведомството му е правило одити във фонда и те показват много добри резултати. По думите му обаче е необходима още една проверка, за да се изпратят окончателните резултати в Брюксел.

„Вярвам и на колегите си, и на министър Гагаузов, който каза, че документите ги има във ФАР в Министерството на регионалното развитие”, кама министърът на транспорта.

Мутафчиев отказа да коментира предстоящия доклад на Комисията за България и Румъния. „В момента не може да се обсъжда докладът, тъй като това не е окончателният вариант. Нека имаме търпение и тогава ще коментираме”, каза министър Мутафчиев.

Петър Мутафчиев бе категоричен, че партньорите ни от Европейския съюз искат да се уверят, че у нас няма корупция, преди да пуснат отново парите по предприсъединителните програми. Двамата с френския си колега Доминик Бюсро са обсъдили предстоящото въвеждане на т.нар. евровинетка, която ще включва различните разходи на превозните средства и нивото им на екологичност. Все още разговорите са в начален етап, но започване на дискусия в тази посока ще е основен приоритет на френското председателство на Евросъюза, обясни Петър Мутафчиев.