МОСВ проучва проект за ски център край Сапарева баня
МОСВ проучва проект за ски център край Сапарева баня / снимка: Sofia Photo Agency

Експерти от Министерството на околната среда и водите и от регионалната инспекция в София ще проверят сигналите за строителство на туристически и ски център в рамките на Национален парк „Рила”.

Проверката е утре и е по разпореждане на министър Джевдет Чакъров, съобщиха от министерството. Към момента в РИОСВ – София не е получен проект за изграждане на туристическия център от община Сапарева баня.

От министерството припомнят, че през февруари 2005 г. общината е представила в софийската екоинспекция общ устройствен план, предвиждащ изграждане на туристически и ски център “Паничище – Езерата - Кабул”. Тогава РИОСВ-София е издала становище, че планът противоречи на нормативната уредба и следва да се преработи. Също така в отделно писмо на общината е препоръчано проектът да се съобрази с режимите и нормите на парк ”Рила”, определени от Закона за защитените територии и неговия план за управление, като бъде разработен алтернативен вариант. Оттогава община Сапарева баня не е депозирала документи за стартиране на процедура в РИОСВ-София.