Модернизират жп гарите в София и Пловдив
Модернизират жп гарите в София и Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency
До края на годината ще са готови проектите за модернизация на жп гарите в София и Пловдив, а след това те най-вероятно ще бъдат дадени на концесия. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев при отчета за двете години от мандата на правителството.

80 рециклирани пътнически вагони ще бъдат пуснати в скоро време по различни жп трасета. Загубите на БДЖ са значително намалели за последните 2 години и в момента са около 1,7 млн. лв., отчете Петър Мутафчиев. В момента и БДЖ и национална компания „Железопътна инфраструктура” разработват инвестиционните си програми за следващата година. След това ще стане ясно при преговорите по бюджет 2008 каква част от разходите за пътнически превози ще субсидира държавата. В момента тя поема 40 процента, но има държави, в които процентът е по-висок, поясни министърът.

Продължават проверките на дейността и самолетите на българските авиокомпании заради наложената ни от ЕС предпазна клауза в авиацията. Имаше реална опасност някои превозвачи да влязат в европейския „черен списък”, но проблемът вече е решен, обяви Мутафчиев. Той очаква предпазната клауза да отпадне до края на годината след предстоящата проверка на ЕК през ноември.

През този месец летище „София” трябва да премине в по-висока категория, което означава възможност за кацане на самолети и при по-гъста мъгла. Транспортният министър обясни, че има само една пречка за това – затварянето на пътя, който минава близо до пистата, за което се очаква решение на общината. По думите на Мутафчиев това още не е станало заради предстоящите кметски избори.

Прогнозата на транспортния министър е, че до края на годината ще има изцяло приемателен протокол за летище „София”, а дотогава компанията „Щрабаг” трябва да е готова с всички довършителни работи. След това ще се довършат преговорите за неустойките, които ще бъдат наложени на фирмата заради забавянето на проекта.