Младенов представи идеите за пенсионната реформа пред социалната комисия
Младенов представи идеите за пенсионната реформа пред социалната комисия / снимка: DarikNews.bg, архив

Разработени са над четири предложения за изчисляване и индексиране на пенсиите, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Пред депутатите от парламентарната социална комисия той представи предстоящите промени в пенсионната реформа. Младенов уточни, че най-добрият вариант ще бъде избран след обсъждане в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и Съвета за тристранно сътрудничество.

Младенов уточни, че трите елемента на индексиране на пенсиите ще бъдат инфлацията, осигурителния доход и брутния вътрешен продукт. За пореден път той представи пред депутатите и готвените промени в закона за насърчаване на заетостта. При тях са повече контрол над плащане на осигуровки и завишаване на осигурителната култура, така че младите да се замислят какво ще работят като остареят.

Ще се работи още за повишаване на заетостта, бързо усвояване на еврофондовете и други. Младенов припомни още, че се предвижда пенсионната възраст да се завиши с три години, както и осигурителната, която да бъде 37 години и за жените, и за мъжете.

Според Хасан Адемов в условия на криза пенсиите няма да се увеличат, ако се индексират според новите предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. „Пенсиите в криза трябва да се индексират с ръста на инфлацията, както беше по времето на Костов", коментира пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика и депутат от ДПС. Според Адемов новото правило довежда до това, че при дефицит, отрицателен ръст на БВП,  пенсиите се замразяват, а по време на криза е важно да се увеличава покупателната способност на хората.