/ БТА
Депутатите изслушаха служебния министър на енергетиката Андрей Живков по актуални теми. Инициаторите на питането бяха депутати от "Има такъв народ".

Той коментира рекордно високите цени на електроенергията на Българската енергийна борса: "Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент „Ден напред”. Причините са много - повишената температура при нас и в съседните държави - Гърция, което увеличава потреблението неимоверно много. Независимо от това в електроенергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахравнето на потребителите”, каза Живков.



Сезират МВР и ДАНС за цената на тока

Той обясни, че това, което Министерството на енергетиката е направило, са спешни мерки.

По думите му министерството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ "Марица изток" 2 и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

Забавянето на включването на ТЕЦ Марица Изток 2 е станало бавно, защото така е реагирало ръководството на централата, въпреки настояванията от страната на Министерството на енергетиката, добави Живков.

Според него Българският енергиен холдинг не е участвал в процеса, защото оттам са били казали, че са финансов холдинг и "гледа със загриженост на ситуацията, която се случва в държавата".

Министърът коментира, че в резултат на намесата на енергийното ведомство в ТЕЦ „Марица изток” 2 поетапно са включени от два блока още три допълнителни.Това е максимумът, на който може да работи централата, тъй като три от блоковете са в ремонт”, допълни той.  

Работодатели искат оставка на ръководствата на МЕ и БЕХ заради цените на тока (ВИДЕО)

В края на тази седмица в експлоатация влиза един от енергоблоковете на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", който беше в планов ремонт. Освен това скоро ще започне да работи и 8-ми блок на ТЕЦ "Марица Изток 2" - т.е. ликвидността ще се подобри, отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на изслушването в парламента.

Два блока от т.нар. "американски централи" (ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ АЕS Гълъбово) не работят, защото са в ремонт, посочи Живков и поясни, че единият блок е в ремонт до 14 август, т.е. в 00.00 в неделя влиза в експлоатация. Другият блок е в ремонт до 29 август.

За да се повиши ликвидността на енергийната борса, като средносрочни мерки е преразглеждане на всички ремонтни програми, които предстоят да се случат с извеждане на мощности от експлоатация. Целта е да не се нарушава енергийният баланс, уточни служебният енергиен министър.

Янев: Високите цени на тока рефлектират най-вече върху българския бизнес

Според Андрей Живков може да се преразгледат правилата за търговия на енергийната борса, както и начините за лицензиране на търговците.

Прогнозите са за втората половина на тази година ТЕЦ "Марица Изток 2" да излезе на печалба.
Това каза още служебният министър на енергетиката. По думите му, в годишен план, въглищната централата ще бъде на минимална загуба, която е несравнима със загубите, които са до момента.

Андрей Живков добави, че в момента се е увеличила и работата на Мини "Марица Изток", където миньорите работят вместо на 2, на 4 смени.

Според служебния енергиен министър, ако е била провеждана далновидна политика от ръководството на Българския енергиен холдинг и ТЕЦ "Марица Изток 2", при по-ниските ценови нива на емисиите на въглероден двуокис, централата е могла да генерира по-големи печалби и да не е в това лошо състояние в каквото е сега.

БХРА: Високата цена на тока води към фалит трудно оцеляващите хотели

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков коментира и актуалното икономическо състояние на оператора на националната газопреносна мрежа - търговското дружество "Булгартрансгаз"

Има значително нарастване на дългосрочните задължения на "Булгартрансгаз" ЕАД заради реализиране на инвестиционни дейности. Те са на базата на неясно колко рационални финансови модели, както и съмнителна ефективност на разходите по изпълнение. По думите му това води до видимо влошаване на финансово-икономическото състояние на дружеството, което в краткосрочен и средносрочен мащаб ще изпитва сериозни затруднения за реализиране на дори ефективни нови проекти.

По отношение в баланса на дружеството се констатира драстично нарастване на нетекущите пасиви с 1 млрд. и 814 млн. лева, които през 2020 г. достигат до 2 млрд. 163 млн. лева спрямо 287 млн. лева към 2019 г, посочи Живков.

Отчетното увеличение е основно заради подписаните договори с обединение консорциум "Аркад" и "Ферощал Балкангаз", възлизащи на 1 млрд. и 45 млн. лева, които са свързани с изпълнението на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз". Общата стойност на направените до момента разходи, свързани с изпълнението на проекта, е 2 млн. 505 млн. лева /без ДДС/.

Друга основната част от нетекущите задължения през 2020 г. са дългосрочни заеми към кредитни институции в размер на 794 млн. лева. Кредитите са обезпечени с парични средства под формата на депозити в размер на 20 процента от усвоената и непогасена сума на кредита. Текущите задължения на дружеството са по-малко в сравнение с 2019 г. с 36 млн. лева. Търговските и другите задължения са се повишили с 214 млн. лева, като в по-голямата си част са задължения към доставчици и начислени суми по договори.

Към 31 декември 2020 г. краткосрочните заеми намаляват с близо 68 процента и достигат 126 млн. лева, добави служебният министър. През текущата година се наблюдават сходни тенденции по постигнатите финансови резултати - а именно приходи от дейността в размер 241 млн. 951 000 лв. Печалбата от оперативната дейност е 72 млн. лв. Печалбата след финансови и други разходи и данъчни отчисления е 55 млн. лева. От реализираната печалба за полугодието е видно, че в края на 2021 г. "Булгартрансгаз" ще реализира нетен капиталов поток в размер на 100-120 млн. лева, който, с оглед огромната инвестиция за реализирането на проекта за разширение на газопреносната мрежа, е крайно незадоволителен и несъответства, че проектът ще се изплати за 10 години, счита Андрей Живков.

Текущите финансови пасиви на дружеството са на над 2,3 млрд. лева., от които са дългосрочни задължения - 1,145 млрд. лева и 850 млн. лева дългосрочни задължения.
Към 31 декември 2020 г. финансовият резултат на "Булгартрансгаз" е печалба /преди данъци/ в размер на 80 млн. лева, спрямо реализирана през предходната 2019 г. от 116 млн. лева, което е намаление от 31 процента. Към 30 юни 2021 г. дружеството е реализирало нетна печалба 55 млн. лева спрямо 60 млн. лева за първото шестмесечие на 2020 г. Общият размер на приходите през 2020 г. е на стойност 393 млн. и 640 000 лв., като 385 млн. представляват приходите от основна дейност. Увеличението е с 35 млн. и 54 000 лв. или 10 процента спрямо същия период на предходната година, в резултат на отчетен ръст на продажбите на услуги.

В общата структура от реализираните приходи от продажби за 2020 г. най-голям дял заемат приходите от пренос за природен газ до трети страни, които са Гърция, Турция и Северна Македония, са в размер на 272 млн. и 300 000 лв. През този период са пренеси по-малки количества по направление Турция спрямо 2019 г., за сметка на увеличени количествата в посока Гърция и Северна Македония. Следващите по големина в структурата по приходи - с дял от 19 процента, са тези от пренос от природен газ по националната газопреносна мрежа в размер на 73 млн. лева. Спрямо същия период на предходната година те са по-малко с 12 млн. и 570 000 лв., което е близо 15 на сто намаление. Отчетното намаление спрямо 2019 г. се дължи на "пренесените" близо 13 процента по-малко природен газ. Технологичните разходи на дружеството за пренос и съхранение на природен газ са 27 млн. лева и представляват 12 процента от разходите, допълни служебният министър на енергетиката.